Amikor az utcán sétálunk, akkor számos különböző féle postaládát láthatunk. Ezek a levélszekrények méretükben, kinézetükben, valamint elhelyezésükben is nagy változatosságot mutatnak. Nem véletlenül, hiszen megannyi eltérő igénynek kell megfelelniük. Mostani írásunkban segítséget nyújtunk ahhoz, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a nekünk megfelelő típusú levélszekrényt.

Mekkora legyen?

Kezdjük azzal, hogy milyen célt kell, hogy szolgáljon a postaláda, azaz milyen típusú küldeményeket szeretnénk benne fogadni. Amennyiben otthoni használatra kell a postaláda, akkor jellemzően kisebb, míg egy céges levélszekrény esetében nagyobb postai forgalommal számolhatunk.

Legyen szó bármilyen használatra tervezett levélszekrényről, mindenképpen a lehetséges maximális méretű küldemény alapján célszerű a postaláda méretet terveznünk. Praktikusan olyan mellett döntsünk, amelybe legalább az A4-es méretű boríték belefér. Manapság ugyanis nem ritka, hogy ilyen méretű küldeményeket kapunk – gondoljunk például a hivatalos iratokra. Jelenleg ennél nagyobb boríték pedig kereskedelmi forgalomban nem kapható, így biztosak lehetünk benne, hogy a legnagyobb méretű hagyományos küldemények is el fognak férni a levélszekrényünkben.

Amikor a postaláda méretéről beszélünk, akkor a bedobó nyílás paramétereit is meg kell határoznunk. Ebben segítségünkre van a 79/2004. [VI. 19.] számú, a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a levélszekrény kialakításának követelményeit:

A bedobó nyílás minimális mérete 30×230 mm, míg a bedobó nyílás középvonalának földtől, padlószinttől mért távolsága 700 mm és 1700 mm között (különleges esetekben legfeljebb 400 mm és 1800 mm között) kell lennie. A levélszekrény kialakításának olyannak kell lennie, hogy alkalmas legyen a bedobó nyilason keresztül elhelyezhető méretű postai küldemények biztonságos és sérülésmentes elhelyezésére oly módon, hogy ahhoz jogosulatlan személy hozzá ne férhessen.”

Milyen anyagból és milyen színben?

Ha már döntöttünk a méretről, akkor válasszuk ki a postaláda típusát is. Nem is gondolnánk, hogy itt milyen sok tényezőt kell figyelembe venni. Mindenekelőtt az elhelyezés körülményeit. Döntésünk során lényeges tényező, hogy beltéri vagy kültéri postaládáról beszélünk. Amennyiben kint fogjuk elhelyezni a postaládát, akkor mindenképpen az időjárás viszontagságainak ellenálló anyagból készültet válasszunk. Ebben az esetben alumíniumból készülő vagy rozsdamentes postaláda lehet ideális, amely hóban és esőben is megfelelő védelmet tud biztosítani a küldeményeknek, valamint tartós is. A benti postaládák esetén pedig rézből vagy akár fából is készülhet a levélszekrény.

Manapság népszerűek a színes postaládák is, amelynél a színezés nem csak esztétikai, hanem funkcionális szereppel is bír. Egy színes levélszekrényt ugyanis könnyebb megtalálnia a postásnak, azaz nagyobb eséllyel fognak célba érkezni a küldeménynek. Nyugodtan válogathatunk a különböző színek között, ám ügyeljünk arra, hogy a postaláda színe összhangban legyen a fal, valamint a környezete színével.

Hacsak nem saját magunk barkácsoljuk a postaládát, akkor mindenképpen zárható levélszekrényünk lesz. Ellenőrizzük ugyanakkor, hogy a postaláda megfelelően záródjon, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a küldeményhez.

Hogyan helyezzük el?

Végül gondoskodnunk kell a levélszekrény megfelelő elhelyezéséről. Itt nincsen teljes szabadságunk: egyrészről elképzelhető, hogy már az épület tervezése során kialakították a postaláda helyét. Ebben az esetben a levélszekrény méretét, illetve elhelyezését is adottságnak kell felfognunk. Másrészről a már említett törvény itt is tartalmaz megkötéseket. Például kertes ház esetén a telek bejáratánál, míg társasház esetén a bejárat közelében, egy csoportban, de címenként külön-külön kell gondoskodnunk a postaláda megfelelő elhelyezéséről. Ügyelnünk kell továbbá arra, hogy a postás biztonságosan tudjon hozzáférni a levélszekrényhez.

Comments (0)

No comments at this moment

Kilincsek-postaládák.hu – válasszon termékeink széles választékából!

ajtó kilincsek, postaládák, zárak, zárbetétek, házszámok, fogasok, fogantyúk és lakatpántok

Kínálatunkban talál széles választékban megfelelő kilincset ajtójára és mellé egy minőségi biztonsági zárbetétet is e-shopunkban Kilincsek-postalaka.hu. Rozsdamentes vagy műanyag kilincs hosszúcímes vagy rozettás kivitelben, nem hiányozhat egy ajtóról sem. Termékeink között megtalál minden szükséges kiegészítőt és tartozékot a megálmodott otthonához. Házát tökéletesen kiegészítik majd a különböző stílusban és színben rendelhető házszámok és megjelölések. Ezen felül a minőségi postaládák biztosítják küldeményei sértetlenségét. Ne feledkezzen meg értékei védelméről sem és tekintse meg az általunk kínált széfeket. Információs vitrinek, kulcsszekrények, ajtó tartozékok, ajtó névtáblák, kopogtatók és fogasok ezeket mind megtalálja itt egy helyen. Nálunk minden ügyfelünk megtalálja a számára megfelelő terméket!

Több információ
28 éve a piacon