Legyen szó családi ingatlanról, értékes információkat tartalmazó dokumentumokról vagy egyéb ingóságokról, a záraknak az őskor óta kiemelt biztonsági szerep jut. A zárak, mint mechanikus szerkezetek, arra készültek, hogy megakadályozzák az illetéktelen behatolásokat és elrejtsék a tulajdonos értékeit a kíváncsi szemek elől.

A mai, modern zárak megjelenéséig azonban hosszú és rögös út vezetett, a legtöbb újítás pedig még mindig várat magára. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, milyen fejlődésen mentek keresztül a zárszerkezetek és ismertetjük a webshopunkban elérhető termékeket.

Egy kis zártörténelem

A tulajdonhoz való ragaszkodás már az ősemberekre is jellemző volt. Az elődök féltették a nagy nehézségek árán megszerzett élelmiszereket azoktól, akik a beszerzés kényelmesebb formáit választották. Az első tolvajok a társaiktól lopták el a kincset érő húsokat és állatbőröket. Mivel az értékek őrzését nem lehetett 24 órában ellátni, a zárak iránti igény nagyon korán szárnyra kapott. A kezdetleges zárak valószínűleg fából készültek, így nem biztosítottak túl nagy védelmet a tulajdonosok számára. Ezeket a szerkezeteket a tolvaj egy egyszerű kőeszközzel könnyedén feltörhette. Az egyik legkorábbi fennmaradt zárszerkezet Egyiptomból származik és közel 4000 éves lehet.

Az áttörést a fémmegmunkálás hozta el, a faládák immár fémpántokkal megerősített védelmet kaptak. A rómaiak által alkalmazott zárszerkezetekhez többfogú kulcsok tartoztak, amelyek megnehezítették a betörők dolgát. A kulcsot természetesen láncra fűzve, mindenhova magukkal vitték. Akinek a nyakában több kulcs és lógott, vagyonos embernek számított.

A kulcs és a retesz közé helyezett zárbetét feltalálása is a rómaiaknak köszönhető. Emellett nagy jelentőséggel bírt, hogy az akkori zárak és kulcsok a másolásra, valamint a tömeggyártásra is alkalmasak voltak. Az igények növekedésével párhuzamosan a Római Birodalomban a zárak készítői elismert emberekké váltak, munkájukat nagy megbecsülés övezte. Mesterségüket annyira magas szinten művelték, hogy a következő nagy változtatásokra egészen a 18. századik nem került sor.

1784-ben Joseph Bramah szabadalmaztatta az úgynevezett biztonsági zárat, majd nem sokkal később Jeremiah Chubb piacra dobta a feltörhetetlennek hitt érzékelő zárat. A ma is használatos fordulatos zár kifejlesztése egy családi vállalkozás keretein belül zajlott. Yale és fia nevéhez köthető még a retesz melletti elzáró, illetve a kilincs és kilincsnyelv feltalálása is. A Yale termékek a mai napig előkelő színvonalat képviselnek a világban.

A 19. század végén újabb változás következett be a zárszerkezetek történelmében. James Sargent ekkor készítette el az első, cserélhető kulccsal ellátott kombinációs zárat, az élete hátralevő részében pedig az időzáras reteszek kifejlesztésével foglalatoskodott. A 20. században a nagy előrelépést az elektronikus zárak jelentik, amelyek jelenleg is folyamatos újításokon mennek keresztül.

Milyen zártípusokat kínálunk Önnek?

Webshopunkban Ön a legkülönfélébb zárszerkezetek és zárbetétek közül válogathat. A Lakat menüpont alatt az egyszerűbb típusoktól elkezdve a magas biztonsági elvárásoknak is megfelelő lakatok egyaránt megtalálhatók. A lakatok mellé megerősítésként biztonsági lánc vásárlása javasolt.

A Zárak és Bevésőzárak kategóriában több zártípussal találkozhat, kulcsos-, cilinderes- és rúdzárak kaptak helyet itt. A bevésőzárak leginkább a fa beltéri és bejárati ajtókba ajánlottak. A bútorzárak, ahogy az elnevezésük is jelzi, a bútorok ajtóinak és fiókjainak zárhatóságáról gondoskodnak. A számkódos kábelzárak másodlagos védelmi funkciókat töltenek be, ideálisak például a biciklik zárásához. A másodzárak népszerű zártípusnak számítanak, mivel viszonylag könnyen felszerelhetők, és a cseréjük sem okoz gondokat. Ezek a szerkezetek a főzár kiegészítői, így azokkal együtt használhatók. A zárakon túl a webshopunkban különböző zárbetétek is megvásárolhatók.

Tekintse meg webáruházunk teljes zár kínálatát és rendeljen házhoz kényelmesen még ma!

Comments (0)

No comments at this moment

Kilincsek-postaládák.hu – válasszon termékeink széles választékából!

ajtó kilincsek, postaládák, zárak, zárbetétek, házszámok, fogasok, fogantyúk és lakatpántok

Kínálatunkban talál széles választékban megfelelő kilincset ajtójára és mellé egy minőségi biztonsági zárbetétet is e-shopunkban Kilincsek-postalaka.hu. Rozsdamentes vagy műanyag kilincs hosszúcímes vagy rozettás kivitelben, nem hiányozhat egy ajtóról sem. Termékeink között megtalál minden szükséges kiegészítőt és tartozékot a megálmodott otthonához. Házát tökéletesen kiegészítik majd a különböző stílusban és színben rendelhető házszámok és megjelölések. Ezen felül a minőségi postaládák biztosítják küldeményei sértetlenségét. Ne feledkezzen meg értékei védelméről sem és tekintse meg az általunk kínált széfeket. Információs vitrinek, kulcsszekrények, ajtó tartozékok, ajtó névtáblák, kopogtatók és fogasok ezeket mind megtalálja itt egy helyen. Nálunk minden ügyfelünk megtalálja a számára megfelelő terméket!

Több információ
28 éve a piacon