A ma már teljesen természetesnek tűnő házszámozást nem mindig fogadták bizalommal az emberek. Magyarországon az első házszámokat tömegesen a 18. század második felében helyezték el, egy császári rendelet nyomán. II. József intézkedései azonban még a főurak körében is éles ellenállást váltottak ki. A császár célja az volt, hogy a népszámlást megkönnyítve, a házak egyszerűen beazonosítható jelölést kapjanak.

Miért nem volt kezdetben népszerű a házszámos rendszer?

Az urak úgy vélték, a házszámok egyfajta megbélyegzésként szolgálnak. Ez a feltételezésük nem volt alaptalan, hiszen abban a korban, Európa számos pontján házszámokkal vették lajstromba a nem kívánatos vallási felekezetek tagjait, a besorozni kívánt személyeket vagy az adófizetésre kötelezett polgárokat. Bécs politikája sokáig elnéző volt a lakosokkal szemben, ezért a házszámokat csupán a hivatalos okiratokban jegyezték.

A kalapos király a felháborodott magyar nemességet azzal igyekezett nyugtatni, hogy a bécsi Burg falát is házszámok díszítik. A fennmaradt országgyűlési jegyzőkönyvből világosan kiderül, hogy ez a fajta bizalomkeltési próbálkozás nem igazán talált megértő fülekre. Az urak még sokági tiltakoztak az ellen, hogy ”birkák módjára” megjelöljék őket.

II. József, mint felvilágosult uralkodó, a trónon töltött évek alatt folyamatosan azon munkálkodott, hogy birodalmát korszerűsítse. A javaslatai ugyanakkor megelőzték a korát, így nem teljesíthette be fő életművét. A halálos ágyán majdnem minden rendeletét visszavonta, beleértve a házszámok kötelező felhelyezését is.

Érdekesség, hogy Budai Várnegyed házait már a középkorban is megszámozták, de a házjelölések 1874-ig nem utcánként, hanem városnegyedenként kezdődtek. Ez a rendszer a birtokok megosztása és elaprózása miatt viszont egy idő után már tarthatatlanná vált, és szükség volt a ma ismert utca-, valamint házszámrendszer bevezetésére.

Hogyan tájékozódtak az emberek a házszámok előtt?

A házszámok nem csak a lakók bejegyzését tették egyszerűbbé, de a térbeli tájékozódást is megkönnyítették. Bár a helyiek általában a házszámok nélkül is jól eligazodtak a saját településükön belül, az idegenek sokszor eltévedtek.

A számozások hiányában a középkori polgárok egy-egy fontosabb épületet használtak kiindulási pontként. Ezek lehettek fogadók, kocsmák vagy egyéb üzletek és azok jól látható cégérei. A hajdani vállalkozások emlékét egyes utcanevek még most is őrzik.  

Külföldi érdekességek a házszámok körül

Velence igazi kuriózumnak számít a városfejlődéssel foglalkozó történészek számára, mivel az itt álló házak számozása évszázadokon keresztül az építésük sorrendjében zajlott. Annak ellenére, hogy a tájékozódás ebben a rendszerben szinte lehetetlen volt, a 2-es ház mellett akár a 100.-ik is állhatott, a jelölések hűen tükrözik a város alakulását. A németországi Kölnben pedig a házak a Napóleoni háborúk alatt kaptak először számokat, hogy a francia megszállók könnyebben tájékozódhassanak a városon belül.

Érdekes tény, hogy még New Yorkban, a 19. században zajlott precíz várostervezésnek köszönhetően az utcákat is számokkal jelölték, addig Japánban ehhez képest teljesen kaotikusnak tűnik a helyzet. Ott az utcanevek egyáltalán nem ismertek, a városokat körzetekre osztják, majd azokat is kisebb részekre tagolják. Az egy egységbe tartozó házaknak és utcáknak saját elnevezésük van.

Elegáns házszámok az Ön otthonára

A kilincsek-postaládák webshopban Ön a legkülönfélébb stílusú házszámok közül válogathat. A pontos paraméterekről, mint a felhasznált alapanyag és a magasság, a termékek adatlapjain bővebben olvashat. Egyes számoknál a gyártási technikák szintén feltüntetésre kerültek. A hagyományos számok mellett Ön igazi különlegességekkel is találkozhat, ilyenek például a térhatással rendelkező 3D-s termékek.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, tekintse át webshopunk ajánlatát, és rendeljen házhoz kényelmesen még ma!

Comments (0)

No comments at this moment

Kilincsek-postaládák.hu – válasszon termékeink széles választékából!

ajtó kilincsek, postaládák, zárak, zárbetétek, házszámok, fogasok, fogantyúk és lakatpántok

Kínálatunkban talál széles választékban megfelelő kilincset ajtójára és mellé egy minőségi biztonsági zárbetétet is e-shopunkban Kilincsek-postalaka.hu. Rozsdamentes vagy műanyag kilincs hosszúcímes vagy rozettás kivitelben, nem hiányozhat egy ajtóról sem. Termékeink között megtalál minden szükséges kiegészítőt és tartozékot a megálmodott otthonához. Házát tökéletesen kiegészítik majd a különböző stílusban és színben rendelhető házszámok és megjelölések. Ezen felül a minőségi postaládák biztosítják küldeményei sértetlenségét. Ne feledkezzen meg értékei védelméről sem és tekintse meg az általunk kínált széfeket. Információs vitrinek, kulcsszekrények, ajtó tartozékok, ajtó névtáblák, kopogtatók és fogasok ezeket mind megtalálja itt egy helyen. Nálunk minden ügyfelünk megtalálja a számára megfelelő terméket!

Több információ
28 éve a piacon